Ο καρκίνος του όρχεως και των ωοθηκών, συμπεριλαμβάνονται στον λεγόμενο καρκίνο των γονάδων.

karkinos-orxewnΟ καρκίνος του όρχεως, είναι ο πιο συχνός καρκίνος που μπορεί να εμφανιστεί στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών. Είναι όμως από τις παθήσεις που κάνουν τους ογκολόγους πραγματικά σημαντικούς, καθώς θεραπεύουν τον καρκίνο σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό με τα νέα φάρμακα.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι νέοι θα πρέπει αμέσως μόλις διαπιστώσουν κάποιο σχετικό σύμπτωμα, να επισκέπτονται αμέσως τον ιατρό. Για τους άνδρες είναι η διόγκωση του όρχεος που καθιστά αναγκαία την εξέταση από τον ουρολόγο ή τον παθολόγο και για τις νέες γυναίκες τα προβλήματα εμμήνου ρήσεως τα οποία θα πρέπει να συζητούν το ταχύτερο με τον γυναικολόγο.

Στη θεραπεία του καρκίνου του όρχεως εφαρμόζονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά, οι εξής θεραπείες:

  • Χημειοθεραπεία
  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Ακτινοθεραπεία

Καρκίνος των Ωοθηκών

karkinos-owthikwnΤο γεγονός ότι για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένοι πλέον οι γυναικολόγοι και τον περιλαμβάνουν στον τακτικό έλεγχο της γυναίκας, συνέβαλε αποφασιστικά στην πιο γρήγορη διάγνωσή του και ειδικά με τη μαγνητική τομογραφία κοιλίας. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά πολύ η σωστή χρήση του υπερηχογράφου.

Για τον καρκίνο των ωοθηκών κατά τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί πολλά νέα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ζουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάσημα ή και να επιτυγχάνεται πλήρης ίαση.