diagnwsi1

Ο ασθενής που κρατά στα χέρια του ένα διαγνωστικό αποτέλεσμα ή ιατρικό πόρισμα ότι υπάρχει όγκος σε κάποιο μέρος του σώματός του, οφείλει να προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις που θα καθορίσουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ογκολόγος παθολόγος αναλόγως του περιστατικού παραπέμπει τον ασθενή σε κάποιες από τις παρακάτω εξετάσεις:

 

Σταδιοποίηση και εξετάσεις

Το πρώτο βήμα είναι η σταδιοποίηση του όγκου αναλόγως με το μέρος του σώματος που βρίσκεται και εάν έχει δώσει μεταστάσεις ή όχι. Τα στάδια περιλαμβάνουν μία κλίμακα από το 1 έως το 4 . Το 1 δείχνει αρχικό στάδιο και το 4, το τελευταίο. Τα ενδιάμεσα στάδια, έχουν να κάνουν με το εάν έχει προχωρήσει ο όγκος στους λεμφαδένες ή όχι.

Η σταδιοποίηση γίνεται με εξέταση αίματος (γενική αίματος και βιοχημικός έλεγχος λειτουργίας νεφρών, ήπατος και έλεγχος κάποιων καρκινικών δεικτών που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη, των όρχεων, των ωοθηκών). Ακολουθεί η σταδιοποίηση με απλή ακτινογραφία π.χ εγκεφάλου, θώρακα, άνω –κάτω κοιλίας ή εάν απαιτείται, με μαγνητική τομογραφία.

Η μαγνητική τομογραφία είναι συνήθως προτιμητέα από τους ασθενείς λόγω μειωμένης ακτινοβολίας, αλλά καλό είναι να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, χρειάζεται σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις , όχι σε όλες.

Σε ασθενείς που έχουν ως στόχο το χειρουργείο, όταν το στάδιο δεν είναι ξεκάθαρο, τότε απαιτείται η διενέργεια μιας άλλης εξέτασης, το PET –CT scan. Η εξέταση αυτή είναι πιο πολύπλοκη ενώ δεν πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι ασθενείς αλλά οι συγκεκριμένοι οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα αποτελέσματά της.

Αναγκαία για τον ογκολογικό ασθενή είναι η βιοψία. Συνήθως βέβαια ο ασθενής προσέρχεται στον ογκολόγο με τα αποτελέσματα της βιοψίας καθώς επιλέγει πρώτα το χειρουργείο ή την αφαίρεση τμήματος για βιοψία από τον γυναικολόγο, τον πνευμονολόγο, τον ουρολόγο κ.λ.π Ο όγκος αφορά τον εγκέφαλο, επειδή δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις αφαίρεση τμήματος για βιοψία, τότε υπάρχει συνεργασία και συναπόφαση μεταξύ του νευροχειρουργού και του ογκολόγου παθολόγου για το τι είναι καλύτερο για τον ασθενή. Πάντως, η βιοψία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει ο ογκολόγος παθολόγος την θεραπεία, όποια και εάν είναι αυτή.