erevnitika-farmaka-anosotherapeia

Η σύγχρονη ανοσοθεραπεία με τη βοήθεια της κλινικής έρευνας έχει αποδειχθεί ο νέος πυλώνας, το υπέρ-όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον καρκίνο και να τον καταστρέφει. Ο καρκίνος καταστέλλει, μπλοκάρει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, σαν κάποιος να πατάει φρένο στη λειτουργία του.  Έτσι, το ανοσοποιητικό δεν τον αναγνωρίζει ως απειλή και δεν τον πολεμά.

Αναλυτικά:

Ως ανοσοθεραπεία εννοούμε την ενεργοποίηση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, ώστε ο ίδιος να αντεπιτεθεί με τους «στρατιώτες» του στον καρκίνο. Στόχος είναι το φάρμακο να επέμβει σε συγκεκριμένα σημεία κλειδιά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να τα ενεργοποιήσει.

Η ανοσοθεραπεία «απελευθερώνει» το ανοσοποιητικό σύστημα από τα φυσικά φρένα, επιτρέποντάς του να επιτίθεται και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ενεργοποιεί το στρατό του σώματος που μέχρι τη στιγμή αυτή μοιάζει με στρατό χωρίς όπλα  σε στρατό εκπαιδευμένο και  αποτελεσματικό.

Τα  νεότερα αυτά φάρμακα  ονομάζονται αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου («immune checkpoint inhibitors»). Στοχεύουν σε διαφορετικά σημεία ελέγχου, φρένα.

Από το 2009 δοκιμάστηκαν σε κλινικές δοκιμές τα φάρμακα ανοσοθεραπείας με  πολύ καλά αποτελέσματα ιδιαίτερα στον καρκίνο του πνεύμονα, αντικαθιστώντας τη χημειοθεραπεία, ή με συγχορήγηση της ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί αρκετά φάρμακα ανοσοθεραπείας, που δεν διαφέρουν μεταξύ τους πολύ στην αποτελεσματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η ανοσοθεραπεία δοκιμάζεται με καλά αποτελέσματα μετεγχειρητικά μαζί με χημειοθεραπεία αλλά και προ του χειρουργείου στα αρχικά στάδια της νόσου. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα πλήρους ίασης.

Καρκίνοι που ως τώρα έχουν ανταποκριθεί στις θεραπείες αυτές είναι του πνεύμονα, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, καθώς επίσης το μελάνωμα και κακοήθειες του αιμοποιητικού συστήματος, και κεφαλής και τραχήλου. Φαίνεται πως και στον καρκίνο του μαστού αλλά και σε όγκους του πεπτικού συστήματος έχει καλά αποτελέσματα. Έχουν φανεί εντυπωσιακές ανταποκρίσεις και μάλιστα με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι έχει επιτευχθεί με τις μέχρι τώρα.

 

Το όφελος της ανοσοθεραπείας στους ασθενείς   

  • Η ανοσοθεραπεία εκπαιδεύει το σώμα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με μικρή τοξικότητα και μικρή πιθανότητα να καταστρέψει φυσιολογικά κύτταρα όπως η χημειοθεραπεία.
  • Η ανοσοθεραπεία φαίνεται να  έχει τη δυνατότητα σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και της ίασης. Στο πλαίσιο κλινικών μελετών, 16% ασθενών έχουν ξεπεράσει την 5ετία με πολύ καλή ποιότητα ζωής και σε εξειδικευμένα κέντρα, κάποιοι ασθενείς πλησίασαν και την 10ετία.
  • Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, έχουμε ανταποκρίσεις μεγάλης διάρκειας και μικρή και εύκολα αντιμετωπίσιμη τοξικότητα.
  • Συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Βελτιώνει τα συμπτώματα και τη γενική κατάσταση των ασθενών, με σημαντική ανταπόκριση και μακροχρόνια αποτελεσματικότητα.

 

Σύμφωνα με την αναφορά της Αμερικανικής Εταιρίας του Καρκίνου, ο ρυθμός των θανάτων από καρκίνο έχει σταδιακά μειωθεί από το 1995. Από το 2014 μέχρι το 2018, η πτώση όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ σημαντική και η ανοσοθεραπεία έχει συμβάλει σημαντικά.

Η ανοσοθεραπεία, δυστυχώς δεν βοηθά όλους τους ασθενείς. Μέχρι τώρα, αυτό που έχει δείξει η έρευνα είναι πως μια ομάδα ασθενών μόνο, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την ανοσοθεραπεία. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ταυτοποιηθούν τα χαρακτηριστικά αυτών των ασθενών ώστε να λάβουν τη σωστή θεραπεία. Αυτό γίνεται με τη χρήση βιοδεικτών, ουσιών που ανιχνεύονται στη βιοψία του καρκίνου ή στο αίμα και που η παρουσία τους μπορεί να προβλέψει τη θετική αποτελεσματική έκβαση της θεραπείας. Η χρήση τους αποτελεί το κλειδί για τον εντοπισμό των ασθενών εκείνων που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την ανοσοθεραπεία, μειώνοντας έτσι ουσιαστικά και την οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, καθώς η θεραπεία θα χορηγείται εκεί που πραγματικά κάνει τη διαφορά.

 

Η κύρια παρενέργεια των ανοσοθεραπειών είναι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται σε υγιείς ιστούς, όπως ο θυρεοειδής και το έντερο, οπότε έχουμε τις λεγόμενες ανοσολογικού τύπου παρενέργειες. Αυτές αντιμετωπίζονται, αρκεί ο γιατρός να έχει εμπειρία με τη χρήση των φαρμάκων και την αντιμετώπιση των παρενεργειών. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι σπάνιες.

Η εφαρμογή της προϋποθέτει εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα και πολυδύναμη ομάδα επιστημόνων, από πολλές ειδικότητες, που συνεργάζονται για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με τις λιγότερες παρενέργειες.

Η Ογκολόγος Δρ. Σοφία Μπάκα, υλοποιεί ερευνητικά πρωτόκολλα δωρεάν για ασθενείς, εφόσον ενδείκνυται να ενταχθούν σε νέα ερευνητικά φάρμακα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Δείτε εδώ.