Ναυτία – Εμετός
Να προτιμάτε
- Τα φαγητά κρύα ή ελαφρώς ζεστά στην περίπτωση που η έντονη μυρωδιά του σας προκαλεί ναυτία ή εμετό
- Το φαγητό σας να κρυώσει μετά την διαδικασία του μαγειρέματος και κατόπιν να το ξαναζεστάνετε, γιατί έτσι η μυρωδιά του μειώνεται
- Τα πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας και να μασάτε το φαγητό σας αρκετά καλά
- Τις ελαφριές σούπες, τα χλιαρά αφεψήματα και τους χυμούς για την αποφυγή αφυδάτωσης
- Την κατανάλωση αρκετών υγρών που θα τα πίνετε γουλιά-γουλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Την χρήση κανέλας και του τζιντζερ σαν ρόφημα ή καραμέλα ή τσίχλα (χωρίς ζάχαρη)
- Τον σχολαστικό καθαρισμό του στόματος μετά από κάθε εμετό, ώστε να μην μένουν έντονες και άσχημες οσμές που μπορεί να διατηρήσουν την ναυτία
Να αποφεύγετε
- Την προετοιμασία του φαγητού σας , όταν έχετε συμπτώματα ναυτίας
- Την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών πριν το φαγητό
- Τα βαριά ή πικάντικα μαγειρεμένα φαγητά, τα τηγανητά, τις σάλτσες και τα πολλά μπαχαρικά τα οποία θα επιβαρύνουν το στομάχι σας
Διάρροια
Να προτιμάτε
- Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως λευκό ρύζι, τα μακαρόνια, λευκό ψωμί και πουρές
- Τα βρασμένα ή πολτοποιημένα λαχανικά
- Τα μαλακά φρούτα χωρίς φλούδα όπως μπανάνες και κομπόστες φρούτων
- Την γαλοπούλα ή το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, τον άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, το ψάρι και τα σφιχτοβρασμένα αυγά
- Την κατανάλωση πολλών υγρών, εκτός από χυμούς, για να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά από τη διάρροια. Μπορείτε να επίσης να καταναλώνετε ροφήματα ισοτονικά π.χ powerade, Gatorade και isostar.
- Τις Τροφές σε θερμοκρασία δωματίου
- Τα μικρά-συχνά γεύματα είναι καλύτερα ανεκτά για την λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Να αποφεύγετε
- Τις τροφές και τα ποτά που προκαλούν αέρια όπως φασόλια, κρεμμύδια, αεριούχα αναψυκτικά και τσίχλες
- Τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως μπρόκολο, καλαμπόκι, λάχανο, αρακά και κουνουπίδι
- Το γάλα και παράγωγα αυτού
- Τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα καθώς και τους ξηρούς καρπούς
Τα λιπαρά, τα τηγανητά, τα πολύ γλυκά ή τα πολύ πικάντικα φαγητά - Τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα με καφεϊνη
- Τα ζαχαρωτά και τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη που περιέχουν σορβιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης με ήπια υπακτική δράση)
- Τα πολύ ζεστά ή κρύα υγρά και φαγητά που αυξάνουν την συσταλτικότητα του εντέρου