Συμπεράσματα του συνεδρίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα

«Οι στοχευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα,  χρησιμοποιούνται πλέον και στην Ελλάδα. Η σύγχρονη θεραπείας της ανοσοθεραπείας έχει δείξει θεαματικά αποτελέσματα και μάλιστα με μικρή τοξικότητα καθώς δεν σκοτώνει κύτταρα αλλά ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στη θεραπεία».

Τα παραπάνω επισήμανε κατά τη διάρκεια των συμπερασμάτων του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Καρκίνος του πνεύμονα: Από τη διάγνωση στη θεραπεία (Lung cancer: From Diagnosis To Treatment)» που πραγματοποιήθηκε  στις 28 – 30 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής και Ογκολόγος – Παθολόγος του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δρ. Σοφία Μπάκα.

Η Ογκολόγος Παθολόγος Δρ. Μπάκα με τον διακεκριμένο θωρακοχειρουργό απο τις ΗΠΑ Δρ. Ζάμα.

Όπως τόνισε η κ. Μπάκα παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, στις εργασίες της παρουσιάστηκαν  οι νεότερες τεχνικές διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, οι νέες τεχνικές χειρουργικές αντιμετώπισης και έγινε εκτενής συζήτηση για τα νέα φάρμακα. Ειδικότερα, ανέφερε:

«Για την νέα ένδειξη συνδυασμού χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας μίλησε η διακεκριμένη ογκολόγος από το Ισραήλ Pr Gottfried. Στο συνέδριο έγινε συζήτηση για τα συστήματα υγείας και την έρευνα στην Αμερική από τον Καθηγητή Ζama αλλά και τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος από τους Αυστριακούς καθηγητές  Νeuberger και  Pirker. Για τα νεότερα δεδομένα όσον αφορά στην πάθηση του μεσοθηλιώματος μίλησε ο καθηγητής  Zandwijk. Ο πρόεδρος της ομάδας BINO, καθηγητής Manegold, συνόψισε τους νέους αλγόριθμούς στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης, έγινε συζήτηση με γιατρούς από τις γείτονες χώρες για τις διαφορές και τα προβλήματα στην ανεύρεση νέων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά συστήματα υγείας. Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στην κλινική έρευνα για νέα φάρμακα για τον καρκίνο στην Ελλάδα όπου φάνηκε πως και το προσωπικό υπάρχει και η ποιότητα, αυτό που μας λείπει είναι η οργάνωση και το σχέδιο».

Η Δρ. Σ. Μπάκα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, καθ. Α. Καραγιάννη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Θ. Δαρδαβέση που χαιρέτισαν τις εργασίες του συνεδρίου

Η πρόεδρος του συνεδρίου επισήμανε ότι το 5ο κατά σειρά πανελλήνιο συνέδριο για τον καρκίνο του πνεύμονα «είναι πλέον θεσμός και έχουμε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με επιτυχία και υψηλό επίπεδο θεματολογίας. Κατά τις εργασίες του έγινε ενημέρωση των ιατρών, στις εξελίξεις που αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, έγινε εκπαίδευση  των νεότερων συναδέλφων και ανταλλαγή απόψεων μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.  Συμμετείχαν  Έλληνες και ξένοι ομιλητές με μεγάλη κλινική και ερευνητική εμπειρία».

Το φετινό συνέδριο οργανώθηκε  από το  Ελληνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο Υποστήριξης Ασθενών και τελούσε υπό την Αιγίδα της Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας, του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου και της Διεθνούς Ομάδας BINO (Balkanian Investigation Network Of Oncology).

Από το προεδρείο των εργασιών του συνεδρίου με τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος και την πρόεδρο του συνεδρίου.