Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν αφορά μόνο τις νέες γυναίκες

Υπάρχει η αντίληψη ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αφορά μόνο τις νεαρές γυναίκες, ωστόσο το ήμισυ των θανάτων καταγράφεται σε γυναίκες άνω των 65 ετών, όπως αναφέρει μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal».

Κατά τη χρονική περίοδο 2010-2012 σημειώθηκαν περίπου 449 θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη Μ. Βρετανία που αφορούσαν γυναίκες άνω των 65 ετών και 7 θάνατοι που αφορούσαν γυναίκες κάτω των 25.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων γυναικών που πλήττονται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία. Ενώ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες κάτω των 35 ετών, εξακολουθεί να επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Σου Σέρμαν, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Keele, είπε ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν κάνουν προσυμπτωματικούς ελέγχους για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουμε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρέπει να θεωρείται ότι μπορεί επηρεάσει όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως ακριβώς ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου» εξήγησε η δρ Σέρμαν.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έκαναν τακτικό προληπτικό έλεγχο μεταξύ των ηλικιών 50-64 ετών είχαν «ένα σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο» εμφάνισης της νόσου τα επόμενα 20 χρόνια.

Πηγή: Zougla.gr