Ιάσιμος ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό – H νόσος έχει καταστεί πλέον χρόνια

Ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό σήμερα, είναι ιάσιμος και αυτό οφείλεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει βελτιωθεί σημαντικά.

«Έχουν γίνει πολλά βήματα και πολλά άλματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η νόσος από επάρατη έχει καταστεί πλέον χρόνια, με μικρή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών», τονίζει στο www.praktoreio-ygeias.gr του Αθηναικού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος.
«Η επιστήμη έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας, που εμφανίστηκε από τότε που υπάρχουν οι πολυκύτταροι οργανισμοί και τα πρώτα ευρήματα σε προγόνους των ανθρώπων έχουν ηλικία 7.000 ετών. Ιδιαίτερη, όμως, εξάπλωση της νόσου παρατηρείται από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων (η γήρανση του πληθυσμού) και οι ανθυγιεινές ατομικές συνήθειες και κοινωνικές συνθήκες αποτελούν τους κύριους παράγοντες που αύξησαν τόσο πολύ τα κρούσματα καρκίνου. Και αν η αντιμετώπιση της νόσου ξεκίνησε να έχει περισσότερες επιτυχίες σχετικά πρόσφατα, από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν, σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η νόσος από επάρατη έχει καταστεί πλέον χρόνια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΑΕ.
Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κακοήθειες θεραπεύεται, το ίδιο συμβαίνει με τον καρκίνο του όρχεως, του προστάτη, του θυρεοειδούς, πολλά λεμφώματα κ.α., ενώ με άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, οι ασθενείς επιζούν για πάρα πολλά χρόνια με καλύτερη ποιότητα ζωής, αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.

Φυσικά, σημειώνει, υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη νίκη και σημαντικό ρόλο στο «πεδίο της μάχης» παίζει η πρόληψη, η οποία πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων, Πολιτείας, γιατρών, κοινωνίας, ενώ δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στην ιατρική κοινότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει υποτιμήσει τη σημασία της». Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, «πολύ αποτελεσματικότερη από οποιοδήποτε καινοτόμο φάρμακο στο άμεσο μέλλον είναι η εφαρμογή πληθυσμιακών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του παχέος εντέρου του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του μελανώματος».

«Ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αντιμετωπίζεται» και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την απειλή του καρκίνου παρελθόν αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, τονίζοντας ότι μία απλή, με χαμηλό κόστος αλλά με υψηλή αποδοτικότητα στρατηγική για τη μείωση κατά 30% των νέων περιστατικών καρκίνου είναι η αλλαγή συγκεκριμένων ανθυγιεινών συνηθειών της καθημερινής ζωής.

«Το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η μόλυνση των πόλεων, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αποτελούν ενδεικτικά τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου». Υπολογίζεται πως 3,7 εκατ. ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης. Παγκοσμίως τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται ετησίως, από 14 εκατ. το 2016, θα φτάσουν το 2030 τα 21,7 εκατ., ενώ οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατ. θα φτάσουν τα 13 εκατ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ